ACTIVITAT 3

Nom: La ciutat dels gratacels!

Nivell: cicle superior d'educació primària.

Material: per realitzar l'activitat proposada del JClic, es descarregaran automaticament els programes necessaris des de la mateixa web i quedaran instal·lats a l'ordinador, de forma que només farà falta la connexió a internet la primera vegada que el fem servir. Aquí us deixem l'enllaç per descarregar i instal·lar el JClic. Si fos necessari una instal·lació de Java, aquí us deixem l'enllaç.



Contingut: L’activitat consta de dos parts:
  • 1a part: explicació i introducció de l'arquitectura a Nova York.

A començaments del s.XX, grans ciutats van deixar de mirar l’horitzó per mirar cap amunt i així aprofitar al màxim l’espai. Avui dia, Nova York compta amb més de 21.000 milions habitants, ón es barregen estils arquitectonics i diferents ètnies i cultures.

A la ciutat de Nova York podem trobar més de 50 edificis que superen els 200 metres d’alçada i 100 més amb 150 metres d’alçada (Per veure una llista dels 20 edificis més alts de la ciutat, només heu de pitjar aquí). Així doncs, 47 dels gratacels més grans del món es troben aquí. Per aquest motiu és la ciutat amb més gratacels del món que superen els 200 metres d’alçada.

No els mencionarem tots però si que destacarem alguns d'ells. 
  • EMPIRE STATE381 metres. Es tracta de l'edifici més alt de la ciutat, de disseny Art Decó* dissenyat per William F. Lamb, en un principi com a lloc per fer amarratges i aparcar dirigibles amb la planta 102 com a pista d'aterratge. Amb 102 pisos i 73 ascensors, té dos observatoris turístics a les plantes 86 i 102 i es tracta del complexe d'oficines més gran després del Pentagon, revestit amb plaques de pedra càlcaria. A la web oficial, podem trobar un calendari amb els colors de la il·luminació nocturna i el motiu de celebració. Ha estat anomenat com una de les 7 meravelles del món modern per la Societat Nord-Americana d'Enginyers Civils. 
* Art Decó: disseny amb influència per les arts decoratives (arquitectura, disseny d'interiors, disseny gràfic i industrial,...) i les arts visuals ( pintura, moda , gravat, escultura i cinematogràfia).

  • CHRYSLER319 metres. Entre el 1930 i el 1931, va ser l’edifici més alt del món fins la construcció de l’Empire State. Va ser dissenyat per William Van Allen en Art Decó i es va construir a un ritme aproximat de 4 plantes per setmana. Durant la seva construcció no va morir cap dels seus treballadors. La decoració de la seva torre està inspirada en les tapaboques dels cotxes d'aquella època, a la planta 61 hi ha gàrgoles amb forma d'àguila i a la planta 31 hi ha tapes de radiadors de cotxes Chrysler de l'any 1929. El vestíbul és molt elegant i es pot visitar gratuïtament.

 

  • CITIGROUP CENTER - 279 metres. Aquí té la seu un dels bancs més important dels Estats Units: Citigroup.  Els seus arquitectes són Stubbins Associates i Emery Roth & Sons. Com aspecte curiós, dir que l'edifici no va ser construit amb una bona base  i podia caure si havia un huracà. Per aquest motiu es va col·locar la peça triangular de 400 tones que es troba al capdamunt de l'edifici, per fer contrapes.

  • 8 SPRUCE STREET (NEW YORK BY GEHRY) - 265 metres. Anteriorment era coneguda com la Torre Beekman i el dissenyador es en Frank Gehry. Es tracta d'un edifici residencial amb apartaments que el seu lloguer pot arribar a costar de 3.000 a 15.000 dolars  mensuals. Aquí fins i tot podem trobar, a part dels espais comercials de la planta baixa, un hospital i una escola de primària pública. Segons The New York Times, "el primer gran gratacels de la era digital".

  • GE BUILDING – 259 metres. Gratacels on trobem el Rockefeller Center i la seu del dels estudis del canal de televisió NBC. Raymond Hood és el seu arquitecte i el disseny de l'edifici és Art Decó. També trobem la plataforma d'observació Top of the Rock molt important a nivell turístic, ja que es pot contemplar una de les millors vistes de la ciutat, fent la competència al mirador del pis 86 de l'Empire State Building.


  • WOOLWORTH BUILDING - 241 metres. Construït per l'arquitecte Cass Gilbert, sembla una catedral gòtica a causa dels seus elements arquitectonics, com ara les gàrgoles. Dels 60 pisos que té l'edifici, el vestíbul ocupa 3, amb el sostre decorat amb vitralls, amb una volta amb mosaic daurat, d'estil bizantí, escales de marbre i escultures que representen l'arquitecte Gilbert, i el propietari de l'edifici en aquell temps Woolworth.
  • SEU DE LES NACIONS UNIDES (ONU) - 161 metres. La ONU està formada per 5 edificis.  El que més protagonisme és de la secretaria, per ser un edifici de vidre molt simple però que inaugura la era del vidre a l'arquitectura per la llum i els reflexes que capta, com també per la propietat de proporcionar calor a través de la llum. L'arquitecte és en Wallace Harrison.
  • FLATIRON - 87 metres. Es considerat el primer gratacels de la ciutat, tot i que no és del tot cert perquè ho va ser l'edifici Park Row. Va destacar per la seva forma triangular, dissenyat per Daniel Burnham. El veïnat que el rodeja va rebre el nom de districte Flatiron en el seu honor. La seva forma aerodinàmica amb el vent produeix un efecte túnel amb corrents d'aire als carrers de la zona. Ha sortit a moltes pel·lícules com a Armageddon i Spiderman, on tenia la seu del diari on treballava Peter Parker.


  • FREEDOM TOWER - en construcció. Actualment s'està edificant a la zona del World Trade Center. Es preveu que, un cop acabat, sigui l'edifici més alt de la ciutat i dels Estats Units amb 541 metres. Aquest es trobarà entre tres gratacels més i el National September 11 Memorial & Museum.

  • 2a part: realització del JClic per veure els coneixements adquirits. 
Si ja heu llegit tota la informació, ja esteu a punt per fer el JClic! Només heu de pitjar aquí!


Objectius:
  • Introduir conceptes sobre història i arquitectura.
  • Despertar l'interès per altres regions o parts del món llunyanes i poc properes al nostre pais.
  • Donar a conèixer els edificis emblemàtics d'una gran ciutat.
  • Ser responsables amb l'ús de les TIC i treue el màxim de profit.
  • Utilitzar recursos lúdics per augmentar la motivació i la curiositat.
  • Donar l'opció de navegar per la xarxa per ampliar la informació.

Metodologia:
Suggerim que sigui el professorat el que mostri la informació del blog per després poder realitzar l'activitat del JClic. Posteriorment, pot incentivar als alumnes a fer cerques per ampliar informació i compartir coneixements sobre Nova York.

 
Avaluació:
Els objectius d'aquesta activitat es poden dividir en dos grans apartats: 
  • Objectius de la Competència bàsica en les TIC
  • Objectius de l’àrea de Coneixement del medi social i cultural
Aquests objectius són igual d'importants perquè un no es podria portar a terme sense l'altre.
L'avaluació haurà d'anar en consonància amb els dos apartats, per tant, serà necessari avaluar el grau de coneixement que tenen els alumnes per utilitzar les TIC com també caldrà analitzar i avaluar el grau de coneixement que tenen sobre la cultura.